Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Követők

nyitott

Legnagyobb gyík a városban

A mai track kiváló példa arra, amiről tegnap I. idézete is szólt, vagyis a jó filmzene ismérve, hogy egy egyhúros basszgitáron is eljátszható. A dallamtpaszto arzenáljában is megtalálható furcsasapkás, Lamborgini-imádó Jamiroquai könnyedén hozza a műfaji elemeket úgy, mint a filmzenei kötelezőit. A mai szemnek már kissé kellemetlen 98-as videóklip első közel egy perce átugorható, garantáltan nem veszítesz vele semmit. De utána beindul az az elsöprő bassz alap, amitől a jó (film)zene működni tud. Egy partvisnyélre feszített kötöződróton is előadható, ennek köszönhetően bármikor, bárki el tudja dúdolni. További remek példa mindezek alátámasztására a Star Wars zenéje vagy egy másik klasszikusé, a Cápáé, ami annyire egyszerű, hogy a Kilenc és fél hétben Mickey Rourke 5 dollárt fizet egy kövér kisfiúnak, mert el tudja fingani a Cápa zenéjét. Igaz, csak az első taktusát. 

Tovább

Film nélküli filmzene

Valamikor 2005 környékén íródott egy forgatókönyv, ami aztán nagy lelkesen bejárta azt az utat, amit egy ilyennek be kell járnia; nem történt vele semmi. Viszont - a filmtörténetben egyedüliként - született hozzá filmzene. Erről elsőként a Pamutilag szakfolyóirat emlékezett meg, majd a forgatókönyv céltalan publikálásakor kapott újabb felületet. Gyakorlatilag minden jellemzőjét nélkülözi a jó filmzenének - I.: a jó filmzene ismérve, hogy egy egyhúros basszgitáron is eljátszható - ennek ellenére agresszív alapjával képes berágni magát. Igaz, nem bekúszik a fülünkbe, hanem berúgja a dobhártyánkat, dallama pedig nem megtapad, hanem 2-3 jégcsákánnyal rögzíti magát.

   

Tovább

HOLLYWOODOO nyíl ÖRVÉNYES nyíl MAGDI nyíl LUDIFERI nyíl ÉN nyíl HOLLYWOODOO

Ez a szám két dolog miatt fontos. Nekem. Mert egyrészt ott voltam azon a bizonyos bulin Örvényesen úgy 96 környékén, amiről a Trócsányi Gergő szimplán így foglalat össze: rakéta nélkül jutok a holda. És ez bizony így volt, aznap éjszaka többedmagammal jártam a Holdon. Másrészt kölyökkorom óta rettentően írigyeltem azokat az embereket, akik a lemezek hátoldalán a külön köszönet/special thanks: után fel voltak sorolva. Folyton azon töprengetem, hogy azok a fejek, akiknek a neve senkinek nem mond semmit, vajon mi mindent tehettek, ami miért külön köszönetet érdemelnek. Hát a Stabil Oldalfekvésre felkerülve megtudtam. Tulajdonképpen nem tettem semmit, de nekik ez is soknak számított akkor. Hát ennyi. Ráadásul ebben a számban a vokálba is bekerültünk, ami zenei pályafutásom non plus ultrája, egyben a rockzene armageddonjának szeptember tizenegyedikéje.

Tovább

Tudtátok, hogy 2013-ban volt 1972?


Tovább

Mi az a manamana? kit érdekel?

Tovább